Γιατί ένα τέτοιο ιστολόγιο;

     Η σκέψη να προχωρήσω σε μια τέτοια μορφή επικοινωνίας τριγύριζε για αρκετό καιρό στο μυαλό μου. Αρχικά, το θεωρώ ως μια μορφή επικοινωνίας κάποιων σκέψεων με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα για προσέγγιση ψυχολογικών/ψυχαναλυτικών εννοιών με απλό και παραστατικό τρόπο, μέσα από παραδείγματα καταστάσεων της καθημερινότητας. Γιατί, λοιπόν, ένα τέτοιο ιστολόγιο; Η απάντηση ενυπάρχει στον τίτλο: ανάλυση με ψυχολογικούς/ψυχαναλυτικούς όρους της καθημερινής μας ζωής. 

    Πριν προχωρήσω, μια διευκρίνιση από την αρχή: με την έννοια "καθημερινότητα" δεν εννοώ την καθημερινή ειδησεογραφία, όπως αυτή προκύπτει από τα δελτία ειδήσεων. Από τα ενημερωτικά πρωτοσέλιδα σπανίως μαθαίνει κανείς κάτι, καθώς συνήθως αναφέρονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι οποίες δεν συμβαίνουν συχνά, εμπλέκουν ειδικές κατηγορίες ανθρώπων, διαδραματίζονται σε κοινωνίες με διαφορετικά χαρακτηριστικά, ήθη και αντιλήψεις και δεν μπορούν να γενικευτούν στον πληθυσμό. Για παράδειγμα, η είδηση μιας δολοφονίας, όσο φρικτή και να είναι και όσο κοντά μας και αν έχει διαπραχθεί, δεν προσθέτει πολλά στην γνώση μας για την καθημερινότητα, ούτε βελτιώνει τη λειτουργία μας ως βιο-ψυχο-κοινωνικά όντα. Η ερμηνεία των κινήτρων του δράστη πιθανώς να έχουν κάποιο ενδιαφέρον, ωστόσο και αυτά δεν μπορούν να συμβάλουν πολλά στην καθημερινή λειτουργία, καθώς περιγράφουν ακραίες συμπεριφορές και θα έχουν διαμορφωθεί κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες. Αντιθέτως, καθημερινές συμπεριφορές που βλέπουμε όλοι μας, όπως π.χ. ο τρόπος οδήγησης στους δρόμους της πόλης, ο τρόπος που μια μητέρα κρατάει το παιδί της ή ένα βανδαλισμένο έργο τέχνης, εμπεριέχουν ασυνείδητα στοιχεία, τα οποία εάν ερμηνευθούν και γίνουν συνειδητά, εξηγούν πολλές προσαρμοστικές δυσκολίες που εμφανίζονται σε όλους και μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμα εφόδια στη συνεχή αναζήτηση όλων για μια καλύτερη ζωή.

    Η καθημερινότητα από μόνη της δίνει άφθονη τροφή για σκέψη, συλλογισμό και αναλύσεις. Όλοι μας εμπλεκόμαστε σε αυτές τις νοητικές διεργασίες καταλήγοντας σε αντίστοιχα συμπεράσματα. Άλλοτε πάλι αδυνατούμε να ερμηνεύσουμε την ακριβή αιτία των γεγονότων και είτε καταφεύγουμε σε αυθαίρετες εξηγήσεις είτε εγκαταλείπουμε το θέμα εντελώς. Τα συμπεράσματα που συνάγουμε (ή δεν συνάγουμε) μέσα από αυτές τις διεργασίες αποτελούν τμήματα της διαμορφωμένης άποψης που διαθέτουμε για την καθημερινότητα. Πρόκειται για μια διαδικασία συνεχούς μάθησης, η οποία μας ακολουθεί από την πρώτη έως την τελευταία στιγμή της ζωής μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου